Rygg

En stor del av befolkningen (70%) opplever langvarige smerter i nakke og rygg i løpet av livet. Noen ganger går smertene over av seg selv, gjerne ved hjelp av fysioterapi og øvelser. Smerter som har vart over 3 måneder regnes som kroniske.

 

 

 

Men for noen vedvarer smerten og utvikler seg til en invalidiserende tilstand med betydelig reduksjon i livskvalitet, behov for sykemelding og i verste fall varig uførhet. 

Man har tradisjonelt ment at 85% av ryggsmerter har ukjent årsak. Denne oppfatningen er foreldet og er heller ikke korrekt. Virkeligheten er mye mer nyansert. 

Ryggsmerter kommer i hovedsak fra slitte fasettledd (15 - 40%), tranghet for nerverøtter (10%) eller fra vonde mellomvirvelskiver (40%). I tillegg blir ofte smerter i bekkenet oppfattet som ryggsmerte. Dette er alle tilstander som kan behandles med intervensjonsprosedyrer. Muskelsmerter er sekundære til degenerative forandringer i skjelettet og er sjelden den primære årsaken til kroniske smerter. Det er viktig å skille på lokal (aksial) ryggsmerte og utstrålende (radikulær) smerte til ben (isjialgi). Pasientens smertemønster må kartlegges med nøye gjennomgang av sykehistorie, MR bilder og klinisk undersøkelse. Noen ganger er smerten akutt utløst av en ulykke eller skade. Andre ganger er den kommet snikende uten noe traume. Noen har en døgnkontinuerlig smerte uavhengig av aktivitet. Andre har belastningsrelatert smerte med smertefrihet i hvile.

Vi legger stor vekt undersøkelsen av pasientene for å finne riktig diagnose. Korrekt diagnose er en forutsetning for korrekt behandling. Fasettleddssmerte kan behandles med RF-denervering av fasettleddsnerver, isjiassmerter med selektive nerverotsblokader og diskogene smerter med blokade av nerver til mellomvirvelskivene.    

En stor gruppe pasienter er de hvor smertene kommer fra de såkalte sideleddene eller fasettleddene i virvelsøylen. Fasettleddene er kontaktpunkter mellom hver ryggvirvel danner en leddet forbindelse med nabovirvelen på over og undersiden. Dette er svært mobile ledd som gjør at ryggsøylen kan bevege seg i alle retninger. Med økende alder kan man få forkalkninger, slitasje og degenerative forandringer i disse leddene som kan gi opphav til smerte. Dette er en lokal, verkende smerte i ryggen uten stråling  til ben. Ofte døgnkontinuerlig og forverres ved trening.

Det kan være mange grunner til kronisk smerte i nakke og rygg og for de smerten kan komme fra bindevev, muskulatur, mellomvirvelskiver eller leddstrukturer i virvelsøylen.

Har du spørsmål?
Navn:
E-post:
*
Telefon:
Kommentar:
Skriv inn koden

Litteraturreferanser

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×