Nakke

Nakkesmerter er svært vanlig. 70% av befolkningen opplever plagsom smerte i nakke eller rygg i løpet av livet. Problemet øker med alder på grunn av generell slitasje og forkalkninger i skjelettet. Men yngre mennesker kan også få nakkesmerter. Ofte som følge av en ulykke eller annen skade, slik som ved nakkesleng (whip-lash). Whip-lash associated disorder (WAD) er en klart definert diagnose. 

 

 

Noen ganger går smerter i nakken over av seg selv, gjerne ved hjelp av fysioterapi og øvelser. 

Nakkesmerter som varer over 3 mnd regnes som kronisk. Vanligste årsak til  smerter i nakken er slitasje i de små sideleddene i nakken som kalles fasettledd. Men man kan også ha trange rotkanaler pga forkalkninger, prolaps eller sammenfall av mellomvirvelskiver.

Fasettleddssmerte er en lokal nakkesmerte som ikke stråler ut i armene. Den utvikler seg gradvis, gjerne fra 40 års alder. Smerten kan sitte på en eller i begge sider av nakken. Smerter fra de øvre nivåer henger ofte sammen med hodepine og ansiktssmerte. Nakkesmerte fra de nedre nivåer er koblet til skuldersmerte. Typisk for fasettleddssmerten er at den ikke kan trenes bort. De responderer ikke på fysioterapi eller trening. Problemet er ikke muskulært, men sitter i leddstrukturene. Smerten øker ved belastning og kan bli verre utover dagen. Pasientene beskriver en døgnkontinuerlig smerte, ofte med dårlig nattesøvn. Yngre mennesker med fasettleddssmerte har gjerne vært utsatt for en ulykke eller annet traume som har skadet fasettleddene. Dette er whip-lash pasientene (WAD). De har en kronisk invalidiserende nakkesmerte, men ofte med normale funn på rtg bilder og MR. Vår behandling av fasettleddssmerte er RF denervering av nervene som forsyner det vonde fasettleddet. 

Den andre hovedgruppen av nakkepasienter er de som har utstrålende smerter til arm. Dette kalles en radikulær smerte. Smertene er forårsaket av tranghet for nerverøttene. Det kan være pga et prolaps som trykker direkte på nerven eller forsnevring av nerverotskanalen pga forkalkninger og slitasje (spinal stenose). Smerten følger da et såkalt dermatom mønster som tilsvarer forsyningsområdet til hver enkelt nerve. Vi behandler disse problemene med å sette en cervical epidural og evt selektive nerverotsblokader. Dersom pasientene ikke blir bra av det sendes de videre til operasjon.

Har du spørsmål?
Navn:
E-post:
*
Telefon:
Kommentar:
Skriv inn koden
Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×