Bekken

Smerter i bekkenet er vanligere enn man tror. Men kan være en vanskelig diagnose å stille og behandle. Slike smerter blir ofte mistolket som ryggsmerte. 15% av ryggpasientene har egentlig sitt smertefokus i bekkenet. Dette er den glemte diagnosen.

Bekkensmerter omfatter smerter fra ileo-sacral leddet (IS), halebenssmerte eller smerter knyttet til indre bekkenorganer.

IS smerter hos kvinner kan oppstå etter bekkenløsning under svangerskap. Man kan også se det ifm revmatoid artritt eller psoriasis artritt. Skader og traumer med kraftig kompresjon av bekkenringen kan også gi IS smerte. Diagnosen stilles ved kliniske tester og diagnostiske blokader. Dersom pasienten blir smertelindret av en injeksjon med lokalbedøvelse i leddet har man bekreftet diagnosen. Hvis leddet er irritert er det fornuftig å også legge til kortison som er et betennelsesdempende middel. Andre behandlingalternativer er avhengig av effekt og varighet av de intraartikulære blokadene. For å oppnå forlenget smertefrihet har vi god erfaring med å gjøre en RF denervering av IS leddet. Vi bruker da en spesialelektrode som kalles Simplicity. Denne plasseres på medialsiden av IS leddet, kobles til en RF generator som varmer opp en lengde på 6 cm langs elektroden til 80° og koagulerer nerveforsyningen inn til IS leddet. Dette kan gi flere års smertefrihet.

Halebenssmerte, såkalt coccygodyni, kan oppstå etter slag mot halebenet og evt brudd i dette. Noen ganger oppstår smerten spontant uten noe utløsende traume. Dette kan være en svært invalidiserende tilstand. Som regel forverret av trykk mot halebenet slik som ved sitting. En effektiv behandling for halebenssmerte er å sette en blokade mot det pre-sacrale nerveplexus (Ganglion Impar). Dette ligger på forsiden av halebenet. Man kommer til det ved å stikke en nål gjennom halebenets grunnledd og inn mot nervesenteret. Dette er en såkalt sympaticus blokade.

Indre bekkensmerter kan komme av endometriose, etter kirurgi og dysfunksjon av tarm og blærefunksjon. Det er god indikasjon for å prøve sympaticus blokader ved en slik tilstand. Dette omfatter blokade av ggl Impar samt blokade av plexus hypogastricus superior.

 

 

Har du spørsmål?
Navn:
E-post:
*
Telefon:
Kommentar:
Skriv inn koden
Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×