Injeksjoner i perifere ledd

Smerter fra perifere ledd er svært vanlig. Som regel forårsaket av nedslitt brusk i leddflatene og irritasjonstilstander (betennelse) i leddet med hevelse og økt leddvæske.

Vi setter alle typer injeksjoner i ledd. Enten rtg veiledet eller ultralydveiledet. Dette omfatter de store leddene som skulder, hofte, knær og bekkenledd. Men også i små ledd i ekstremiteter og i ryggsøylen. Valg av medikament avhenger av problemstilling. Foreligger en irritasjonstilstand med betennelse setter man en kortison injeksjon. Kortison er et potent betennelsesdempende medikament.

Diagnosen "frozen shoulder" skal behandles med kortisoninjeksjoner. Helst så tidlig som mulig i forløpet. Når man får plassert medikamentet korrekt i leddet, går tilstanden tilbake etter 1 - 2 injeksjoner. Det er best å gjøre dette rtg veiledet. Det er aldri indikasjon for mer enn 3 injeksjoner. Da må pasienten henvises videre. 

Ved slitasje av brusk kan det gi smertelindring å injisere et støtdempende og smørende middel som heter hyaluronsyre. Det kan ha effekt i 3 - 4 mnd før injeksjonen må gjentas. Et relativt nytt behandlingsalternativ er å injisere platerikt plasma (PRP). Man tar ut 15 ml fullblod fra pasienten som sentrifugeres. Dette separerer blodlegemer og plasma. Blodplatene (trombocyttene) forblir i plasmaet og oppkonsentreres der i et volum på ca 4 ml som så injiseres i leddet. Man mener dette kan styrke og bygge opp brusken i leddet. Vi praktiserer å sette 2 injeksjoner med 1 - 2 ukers mellomrom. 

Har du spørsmål?
Navn:
E-post:
*
Telefon:
Kommentar:
Skriv inn koden
Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×